دولت ایران به تازگی قوانین سختگیرانهای در ارتباط با ماینرهای ایرانی و ماینینگ رمز ارزها به تصویب رسانده است، به طوری که با شرایط جدید بسیاری از ماینر ها مجبور شدهاند تجهیزات خود را به خارج از کشور منتقل کنند.
چند روز پس از آنکه کابینه حسن روحانی، رییسجمهوری ایران قوانین ماینینگ رمز ارزها را در تاریخ 4 آگوست 2019، اجرایی کرد، گزارشها نشان میدهد که ماینرهای ایرانی تجهیزات خود را جمعآوری کرده و از مکانی جدید کارشان را آغاز کردهاند.
روسیه، گرجستان، قزاقستان، ارمنستان و حتی عراق از جمله مهمترین مقصدهایی هستند که از نظر ماینرهای ایرانی ،نسبت به رمز ارزها مهماننوازتر به نظر میرسند.
یکی دیگر از ماینرهای ایرانی که به ایرکوتسک روسیه رفته است، در ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، گفت: من سالها ماین میکردم و همیشه میگفتم ایران بهتر از روسیه است، اما اکنون در جایی هستم که اگر تغییراتی رخ ندهد به ایران نه میگویم.
در این مصوبه، دولت ایران پس از گذشت بیش از یک سال کشمکش، ماینینگ رمز ارزها را به عنوان یک صنعت به رسمیت شناخت. و براساس این قانون، ماینینگ در داخل و خارج از شهرها، همچنین مناطق آزاد تجاری و ویژه قانونی است، به شرط اینکه ماینرهای ایرانی و متقاضیان مجوز فعالیت خود را از وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کنند.
با این حال، قانونگذاران تصریح کردند که قیمت برق پیشنهادی به ماینر ها برابر خواهد بود با متوسط نرخ ریالی برق صادراتی ایران به دیگر کشورها، یا 70 درصد متوسط نرخ ریالی گاز صادراتی در نظر گرفته میشود.
طبق گفته فعالان محلی، این مشکل سازترین بخش این مصوبه است، که به طور گسترده این صنعت را که با سرعت رو به گسترش است، متوقف میکند.
سپهر محمدی، رییس انجمن بلاک چین ایران (IBC) به مجله بیت کوین گفت: ما از این حقیقت که دولت برای قانونگذاری قدم برداشته و ماینینگ رمز ارزها را به عنوان یک صنعت به رسمیت شناخته است، استقبال میکنیم، اما قیمتهای انرژی به هیچ وجه اقتصادی یا رقابتی نیستند و تنها منجر به فرار سرمایهها میشوند.
او پرسید: چرا باید این صنعت با دیگر صنایع متفاوت باشد و از فعالان آن قیمت برق صادراتی مانند خارجیها دریافت شود؟
ماینینگ و صنعتی که دچار سوءتفاهم شده است
فاکتورهای بسیار دیگری نسبت به قیمتهای انرژی وجود دارد. به عنوان فعالان صنعت، ماینرهای رمز ارزها باید مالیات بپردازند، با وجود اینکه آنها درآمد حاصل از ارز خارجی خود را به کشور بازمیگردانند و در بازار نیمایی میفروشند.
افزون بر این، دولت در حال قانونی کردن واردات تجهیزات ماینینگ رمز ارزها به کشور است که تا به امروز بیشتر از راه دریا از دوبی به صورت قاچاق وارد کشور میشد، و وقتی این کار هم انجام شود ماینرها باید یک تعرفه اضافه واردات نیز بپردازند.
در حال حاضر قیمت نهایی تجهیزات استخراج که به مصرف کنندگان ایرانی می رسد در مقایسه با بازارهای جهانی بسیار بیشتر است. دو دلیل آن قاچاق کالا و ضعیف شدن پول رایج ایران است.
ایران با یک بحران در زمینه پول رایج مواجه شده که در پی خروج یکجانبه دونالد ترامپ، رییسجمهوری امریکا از توافق هستهای با قدرتهای جهان در ماه می 2018 و استفاده از کمپین فشار حداکثری تحریمهای اقتصادی، ارزش ریال در مقابل دلار بیش از 60 درصد کاهش یافت. در حالی که قیمت ریال نسبتا به ثبات رسیده و در ماههای اخیر بخشی از ارزش خود را بازیافته است، واردات کالاها بسیار گرانتر از سال گذشته است.
حجت عباسی، محقق بلاک چین و رمز ارز به مجله بیت کوین گفت: مدام میشنوم که مقامات میگویند ماینینگ رمز ارزها یک صنعت بسیار پر سود است، اما آنها جنبه تاریک آن را در نظر نمیگیرند و اینکه چقدر میتواند ریسکهای مرتبط با آن بالا باشد.
او افزود، هزینههایی که اغلب توسط قانونگذاران نادیده گرفته میشوند عبارتند از طول عمر کوتاه و موثر دستگاهها، تغییر ارزشهای رمز ارزها و دلار، سختی شبکه و هزینه بالای استخدام نیروی کار که به طور موثر باید در تمام طول روز بر فارم های ماینینگ نظارت کند.
عباسی گفت: “شما به سادگی نمی توانید پیش بینی كاملاً دقیقی از آینده این صنعت داشته باشید.”
عدم قانونگذاری درست و شفافیت برای ماینر ها در ایران
جامعه ارزهای دیجیتالی در ایران ناامید شده است و رویکرد دولت در قانونگذاری ماینینگ رمز ارزها در این موضوع بی تاثیرنیست.
قبل از دستورالعمل 4 آگوست، فقدان قانونگذاری به این معنا بود که ماینرها میتوانند از انرژی صنعتی ارزان و یارانهای در بیشتر ماههای سال با قیمتی بسیار کم و در حدود 70 تومان برای هر کیلووات که حتی بعضی وقتها میتوانست بسیار کم باشد، استفاده کنند.
اما جناحهای مختلف دولت ایران، به ویژه وزیر انرژی، از ابتدای تابستان شروع به سرکوب و سختگیری نسبت به ماینر ها کرده و آنها را به وارد آوردن فشار بیش حد به شبکه برق متهم کرد.
هزاران دستگاه ماینر در ماههای اخیر به اتهام ورود به صورت قاچاق به کشور و سواستفاده از انرژی ارزان یارانهای ، به سود دولت مصادره شدهاند. بسیاری از آنها هنوز به صاحبان شخصی خود بازگردانده نشدهاند و معلوم نیست که آیا آنها بالاخره بازگردانده خواهند شد یا خیر.
یک موقعیت باخت- باخت برای رمز ارزها
حتی پس از اینکه ماینینگ رمز ارزها به عنوان یک صنعت توسط دولت به رسمیت شناخته شد، مقامات همچنان واکنشهای مختلفی نسبت به طرفداران ارزهای دیجیتال نشان دادند.
رییس انجمن بلاک چین ایران معتقد است اگر شرایط کنونی ادامه پیدا کند، قوانین تصویب شده موقعیت باخت- باخت هم برای دولت و هم بخش خصوصی خواهد بود.
او گفت: «ما منابع ارزان انرژی داریم- که برخی از این منابع در حمل و نقل از بین میروند- که ما به دلیل تحریمهای امریکا نمیتوانیم آنها را به دیگر کشورها بفروشیم. حتی اگر میتوانستیم بفروشیم، دو سال زمان میبرد تا پول آن بازگردد.
از این رو، وی معتقد است سختگیریها کاملا اشتباه است و ماینرهایی را که نیاز به زیرساختهای واگذاری ندارند و میتوانند به طور موثر انرژی برق و گاز را به ارزهای رایج . پول ملی تبدیل کنند و نیز خیلی سریع نقد میشود، به بیرون از کشور هدایت می کنند
پیامدهای ملی برای ماینرها در ایران
محمدی گفت، انجمن بلاک چین ایران در حال رایزنی با مجلس و دیگر نهادها برای اصلاح این قوانین است. اگر این رایزنیها با شکست مواجه شود، یک شکایت رسمی به دیوان عدالت اداری ارسال می شود.
در عین حال، عباسی خاطر نشان می کند که نیروگاههای برق و ماینرهای رمز ارزها میتوانند مکمل خوبی برای یکدیگر باشند. نیروگاههای برق به دنبال مشتریانی هستند که پول آنها آماده باشد، مشترکانی که مصرف برق آنها نوسانات بیش از اندازه نداشته باشد و صنعتی که زمان زیادی را برای خاموشی در زمان اوج مصرف برق صرف نمیکند.
عباسی می گوید: من فکر میکنم ماینر های رمز ارزها باید اجازه داشته باشند از بورس انرژی ایران استفاده کنند تا به طور مستقیم به تولیدکنندگان برق متصل شوند و قیمتهای منطقی برای آنها در این زمان خاص تعیین شود.
علاوه بر این، مجبور کردن ماینر ها به اینکه گزینههای خارج از کشور را در نظر بگیرند و قانون جدید دولت ایران میتواند بسیاری را وادار کند که مخفیانه کار کنند یا ماینرها به طور مخفیانه با تولیدکنندگان انرژی قرارداد ببندند یا مردم را تشویق به ماین کردن در خانههایشان میکند، این قوانین نشان دهنده یک قدم به عقب در مسیر شفافیت برای این صنعت رو به رشد را نشان می دهد.
به تازگی، این قوانین سخت سرمایهگذاران خارجی بالقوه را نیز عقب رانده است؛ کسانی که سال گذشته به دلیل قیمتهای ارزان انرژی برای سرمایهگذاری در ایران وسوسه شده بودند.
مطالب مرتبط:
خرید و فروش رمزارز در داخل ممنوع است
استخراج ارز دیجیتال آزاد اما خرید و فروش غیرقانونی است
آییننامه استخراج رمز ارز ابلاغ شد
فرایند دریافت مجوز استخراج رمز ارز
وزارت نیرو: استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال یا پول بدهند یا خودشان نیروگاه بسازند!
اقدامات نظارتی مجلس برای ساماندهی استخراج رمزارز
سخنگوی صنعت برق: استخراج خانگی رمزارز نیاز به مجوز دارد
منبع:bitcoinmagazine
Short link : https://arzmonitor.com/?p=5641