آشنایی با ارز دیجیتال ،مزایا و موانع
آشنایی با ارز دیجیتال
ارز دیجیتال در واقع نوعی روش پرداخت است که تنها در فضای الکترونیک یا مجازی صورت میگیرد و ملموس نیست که میتواند به کمک تکنولوژیهایی نظیر کامپیوترها، تلفنهای هوشمند و اینترنت بین افراد یا کاربران منتقل شود. هرچند پول دیجیتال هم همان کارکرد پول فیزیکی را دارد، ولی این مزیت را دارد که معاملات لحظهای و انتقال مالکیت بدون مرز را ممکن میکند. این روش پرداخت گرچه برای خرید کالاها یا خدمات قابل استفاده است، ولی میتواند به جوامع آنلاین نظیر شبکههای اجتماعی یا بازیهای آنلاین نیز محدود شود. ارز دیجیتال، به نامهای پول دیجیتال یا نقدینگی دیجیتال نیز شناخته میشود.
در حال حاضر ارز دیجیتال تنها یک پایگاه کاربری محدود دارد و چارچوبهای قانونی مثل نظامهای مالیاتی برای ارزهای دیجیتال همچنان در حال تکامل است. زیرساختهای مورد نیاز برای پشتیبانی از نقدینگی دیجیتال هنوز در حال تدوین و توسعه است. ارزهای رمزی و مجازی(Virtual) از انواع دستهبندیهای ارز دیجیتال هستند.
مقایسه ارزهای دیجیتال و ارز رمزنگاری شده
مزایای استفاده از نقدینگی دیجیتال
استفاده از رمزارزها مزایای زیادی دارد؛ مثلاً امکان انجام پرداخت به موقع را با کمترین کارمزد نقل و انتقال، به سادگی فراهم میکند. شیوهی دیگری که رمز ارزها میتوانند برای سازمانها مفید باشند این است که با استفاده از ارز دیجیتال به عنوان یک ارز شفاف، کمتر در معرض ریسکهای نقل و انتقال نقدینگی قرار میگیرند و یا اینکه احتمال چنین ریسکهایی را به صفر میرسانند.
از آنجا که پرداختها بین پرداختکننده و دریافتکننده مستقیماً انجام میشوند، ارزهای دیجیتال میتوانند بر خلاف روشهای پرداخت سنّتی که نمیتوانستند بانکها یا مراکز تسویه حساب را دور بزنند، واسطهها، مراحل فرآیند معامله و پرداخت و هزینههای مربوط به زیرساختها را حذف کنند. همچنین کاربرد ارز مجازی میتواند به ساده و شفافتر شدن جریان سرمایه کمککننده باشند.
موانع و مشکلات ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال در حال حاضر از سوی بانکها مورد پذیرش واقع نشدهاند و در نتیجه، امکان ایجاد جاذبه برای استفاده از آنها در افراد یا سازمانها به وجود نمیآید. همچنین، استفاده از آنها، مخاطرات و ریسکهایی نظیر مشکلات امنیتی، غیرقابل پیشبینی بودن ارز و شناسایی ذینفعِ پرداخت، نیز به همراه دارد؛ بعضی از نقاط عدم امنیت، مثل انطباق با مقرّرات و شناساییِ همراه با ریسک مشتری، پذیرش و مقبولیت ارزهای دیجیتال را در صنعت پرداخت، محدود میکند.
افزایش استقبال از نقدینگی دیجیتال در سال 2018
نظرسنجی بانک مرکزی انگلستان در ماه دسامبر 2018 که در آن از کاربران توئیتر پرسیده بود کدام روش را برای دریافت پول به عنوان هدیهی کریسمس ترجیح میدهند، نشان داد که از بین گزینههای «نقدی»، «انتقال بانکی»، «کوپن یا کارت هدیه» و «ارز دیجیتال»، حدود 70 درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی، گزینهی ارزهای دیجیتال را انتخاب کرده بودند.

همچنین، بررسی صورت گرفته در ماه جولای سال 2018 توسط پلتفرم سرمایهگذاری SharesPost نشان داد که اکثر خردهفروشان و سرمایهگذاران معتبر برای افزایش داراییهای رمزی(در قالب ارز دیجیتال) خود در 12 ماه آیندهشان برنامهریزی کردهبودند. حدود 2 هزار و 490 سرمایهگذار خردهفروش و 528 سرمایهگذار مستقل و مؤسسهی سرمایهگذاری در نظرسنجی این بررسی شرکت داشتند.
این تحقیق نشان داد که مشتریان و سرمایهگذاران، علیرغم 60درصد کاهش در ارزش بازار در سال 2018، هردو دسته نسبت به آیندهی ارزهای دیجیتال خوشبین بودهاند. دست کم 59 درصد سرمایهگذاران و 72درصد مصرفکنندگان اذعان کردند که در حال برنامهریزی برای خرید بیتکوین بیشتر در 12 ماه آیندهی خود هستند. به علاوه، 57 درصد سرمایهگذاران و 66درصد مصرفکنندگان انتظار داشتند که ارزش ارزهای دیجیتال در سال آینده، رشد داشته باشد.